Marcel Verbeek

Alle onderzoekers

Persoonlijke gegevens

Titels Dr. ir.
Functie Universitair Hoofddocent
Universiteit / Instituut Radboudumc Alzheimer Centrum
Afdeling Neurologie
Onderzoeksgebied(en) Diagnose

Biografie

Marcel Verbeek is verbonden aan het Radboudumc Alzheimer Centrum. Hij studeerde Scheikundige Technologie aan de TU Delft en promoveerde cum laude aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op een proefschrift over cerebrale amyloïd angiopathie en ontstekingsreacties bij de ziekte van Alzheimer. Zijn huidige onderzoek richt zich op de identificatie van de processen die leiden tot de ziekte van Alzheimer, cerebrale amyloïd angiopathie en de ziekte van Parkinson, zoals eiwit aggregatie, celdood en ontstekingen, maar ook de mechanismen waarop de hersenen eiwitten afvoeren.

De nieuwe inzichten in hoe hersenziekten ontstaan, worden gebruikt om biomarkers (met name in het hersenvocht) te vinden die kunnen helpen in de diagnostiek van deze hersenziekten of het voorspellen van de prognose van de ziekte. Testen om deze biomarkers te bepalen worden vervolgens aan ziekenhuizen aangeboden via het Nederlandse Referentie Centrum voor Liquor diagnostiek, waaraan Marcel Verbeek leiding geeft.

Prijzen en onderscheidingen

1996:     Cum laude Ph.D.

1997:     SNS Bank award voor het beste proefschrift 1996-1997

1997:     Institute of Cellular Signaling award for best thesis 1996-1997.

1999:   Hersenstichting Nederland – Annual Scientific Award

Overig

Lidmaatschap wetenschappelijke organisaties:

Wetenschappelijke Adviesraad van de Hersenstichting (2015-heden), van de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (2003-2007), van de Dutch CAA Foundation (2013-heden) en van de AADC Research Trust (2011-heden); Secretaris van de Wetenschappelijke Commissie van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde.