NUDAD

Alle onderzoeken

NUDAD is een onderzoek naar de rol van voeding bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. We weten dat een gezond dieet helpt om het risico op alzheimer te verkleinen. We weten ook dat patiënten met dementie vaak een ongezonde voedingsstatus hebben. Maar we weten niet wat daar de oorzaak van is: vergeten mensen te eten? Verbruiken ze meer energie? Of worden de voedingsstoffen minder goed opgenomen? En zou gezonde voeding kunnen helpen om de cognitieve achteruitgang te vertragen? Op die vragen probeert NUDAD een antwoord te vinden.

Dit gebeurt door een aantal voedingsvragen te stellen aan alle patiënten die het VUmc Alzheimercentrum bezoeken. Bij een kleinere groep van patiënten met subjectieve geheugenklachten, milde cognitieve stoornissen of de ziekte van Alzheimer worden uitgebreidere metingen verricht om de voedingsstatus te bepalen.

We hopen dat dit onderzoek ons helpt om richtlijnen voor gezonde voeding speciaal voor mensen met een vroege vorm van alzheimer op te stellen. Ook hopen we dat de resultaten van NUDAD helpen om nieuwe interventieonderzoeken gericht op voeding beter vorm te geven.

Betrokken onderzoeker(s)

Gerelateerde publicaties

Geen gerelateerde publicaties toegevoegd.